עזוב ת'עטינים שלי ! - סרטן השד

Title Art

 

בשנת 1994 הוקמה בישראל עמותה בשם ''אחת מתשע'', כי על פי הנתונים של אז צפוי היה כי כל אשה תשיעית בישראל תחלה בסרטן בשד במשך חייה. היום, כחמש שנים לאחר הקמת העמותה, הנתונים מצביעים כי כל אשה שמינית או אפילו שביעית וחצי תהיה קרבן למגיפה הקרויה סרטן שד. המצב בעולם המערבי דומה לשלנו ומציב את בעיית סרטן השד במרכז ההתעניינות הרפואית. אבל כשמביטים מישראל מעט קדימה ובוחנים את ארצות המזרח הרחוק, מוצאים ששכיחות סרטן השד נמוכה בהרבה במקומות אלו, פי 2-8 מאשר בארצות המערב. גם תוחלת החיים של היפנית שעברה כריתת שד ארוכה משל האשה המערבית, ממש כמו ההבדל בין היפנית והאמריקאית ששוברות את פרק הירך - ראה הפרק המתאים.

 

תאמרו שבוודאי יש הבדל גנטי בין האוכלוסיות. ולא היא. ליפנית בארה"ב שעברה לתזונה המערבית שכיחות סרטן השד כמו לאמריקאית. הנקודה המענינת מבחינה אפידמיולוגית היא שהמהגרת מיפן שומרת על השכיחות היפנית של סרטן השד גם אם מזונה משתנה. רק זו שנולדה בארה''ב ואוכלת מלידתה כמו האמריקאית, סובלת מהשכיחות המערבית.

 

המחקרים החדישים בנושא סרטן השד מציינים שתי תקופות בהן ההתמרה הסרטנית בשד שכיחה (העבודה צוטטה בפרק הקודם):

  • בתקופה שלפני ואחרי הלידה.
  • בגיל ההתבגרות של הנערה.

החלוקה המהירה של התאים  בתקופות אלו עלולה בתנאים מסוימים לגרום להופעת ההתמרה בכיוון התא הסרטני הראשוני. כלומר אותה היפנית שהגיעה לארה"ב אחרי שתי התקופות הסוערות מבחינת הצמיחה (סביב הלידה או ההתבגרות) לא נוטה להצמיח סרטן זה. התינוקת היפנית שנולדה בארה"ב עוברת את התקופות הקריטיות כשהיא מוקפת בהיצע המזון המערבי המסרטן ורוכשת את שכיחות סרטן השד של חברותיה האמריקאיות.

 

דוגמה מעניינת הן המדינות השכנות בצפון אמריקה הדרומית, פרגוואי ואורוגוואי, הדומות באוכלוסיה ובתזונה מלבד עובדה אחת. באורוגוואי אין תעשית חלב. בפרגוואי צריכת החלב היא השלישית בגודלה בעולם. גם בשכיחות סרטן השד היא השלישית בעולם.

 

נתוני מועצת החלב בשנת 1999 מורים כי ישראל נמצאת במקום הראשון בעולם בצריכת גבינות מחלב פרה. בל נשכח כי כל אשה שביעית שמינית תסבול מסרטן שד. איננו שונים מפרגוואי, וחבל.

 

בסקר שנמשך 14 שנה וכלל 89,000 אחיות נמצא כי בנשים שצרכו מוצרי חלב דלי שומן שכיחות סרטן השד היתה הגבוהה ביותר. הממצא עשוי לעניין נשים המתעקשות להוריד משקל עם מוצרי חלב דלי שומן. להזכירכן שד''ר גולדברג המליץ על מוצרי סויה כחלק מהנסיון לרזות (ראו בפרק על מחלות לב וכלי דם).

 

באוסטרליה בדקו את ריכוז הפיטואסטרוגנים (ההורמונים הצמחיים) בשתן של חולות סרטן ונשים בריאות. בקבוצה של הנשים עם ריכוז נמוך של הפיטואסטרוגנים, הסבירות לסרטן שד הייתה הגבוהה ביותר. אלו הן הנשים שהמעיטו באכילה צמחונית. ככל שעלה ריכוז ההורמונים הצמחיים בשתן, ירדה שכיחות סרטן שד.

 

לסיכום - אם שאיפת האשה הישראלית, והמערבית בכלל, להקטין את שכיחות סרטן השד העכשוית, ולהידמות לנשות מזרח אסיה מבחינה זו, חייבות הן להפרד לשלום, על אף הקשיים והערגה הריגשית, מאותם מוצרים הקשורים לסרטן שד, וממלאים את המקרר הביתי. ועל פי המחקר בחיות, חשוב להמנע ממתן מוצרי חלב לנשים בהריון ואחר הלידה, וכן בגיל ההתבגרות.

המלצתי היא לא להכניס מוצרי חלב למקרר. לא אוכלים מה שאין.

 

קישורים לשאר חלקי הספר:

מבוא

הקדמה

חלב וחלב פרה

IGF-1

סויה

גניסטאין

נזקי חלב פרה לילדים

חלב פרה וחסר דם בתינוקות

רגישות לחלב פרה

חסר לקטאז

סוכרת נעורים

אלרגיה לחלב פרה ורפלוקס קיבתי - וישטי

הבריחה הגדולה - בריחת הסידן

מצוקת נשים

קטרקט

דימום מפי הטבעת

מחלות כלי דם ולב

סרטן - בקווים כלליים

סרטן השד

סרטן השחלה

סרטן הערמונית

גידולים אחרים

ALMOST THE END

על החיים בכלל

עבריינות ותזונה

ציסטות בכליות ותזונה

מחלות כבד ותזונה

אלומיניום וחלב פרה

סוף דבר

ספרות רפואית

 

על מחבר הספר - ד"ר אריה אבני

 

 

Thumbnail
נטורופתית ענת טל

אולי תתענייני גם ב:

Title Art